woensdag 20 oktober 2010

Culturele Woensdag 13-10-2010

Met het woord waarnemen moesten we naar het nieuwe gedeelte van Utrecht om dit uit te beelden, te laten zien. Na een brainstorm hebben we bedacht om dingen die we waarnemen met zien, ruiken, horen, ruiken, voelen en proeven in een kader langs een waslijn geplaatst. Zodat je in een route het nieuwe gedeelte kan waarnemen. Doordat je opzoek bent naar dingen die je kan waarnemen vallen veel meer dingen je op. Zoals bij horen, het speelplein zit tussen de flats, zo kaal en niet leuk om te spelen. En bij zien hebben we bloemen aan een lantaren, er zijn geen bomen meer want alles is vol gebouwd dus dan hangen ze maar bloemen op. 

Hieronder de foto’s:








donderdag 7 oktober 2010

Culturele Woensdag 06-10-2010

We zijn in Amsterdam naar drie verschillende dingen geweest:

Beeldhal werk
Installatie van Krijn de Koning in de nieuwe kerk
Stedelijk museum

Wat is het tentoonstellingsconcept van het Beeldhalwerk en hoe ervaar je dit? Zou je het zelf ook zo doen?

Ze vinden dat er niet meer goed naar kunst gekeken word, het gaat dus vooral om het kijken naar de werken. Door alle beelden dicht bij elkaar te zetten hopen ze dat mensen er goed naar gaan kijken.

Ik ervaar het als niet prettig. Ik vind de beelden te dicht bij elkaar staan waardoor als je iets naar achter loopt  om het beeld van een afstand te bekijken dan stoot je al tegen de volgende aan. En ook de achtergrond van alle beelden zorgen ervoor dat je niet goed naar het beeld kan kijken. Er is teveel onrust van de beelden ernaast en erachter om het beeld goed te bekijken.



Hoe ervaar je ruimtelijkheid van het werk van Krijn de Koning? Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op vijf meter hoogte kunt lopen? Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?

Als je in de ruimtes loopt voel je je gevangen in een kleine ruimte terwijl als je omhoog kijkt of door de ramen je een grote ruimte ziet. Ook door de kleuren ervaar je telkens een andere ruimtelijkheid.

Op 5 meter hoogte voelt de kerk een stuk kleiner het plafond komt op je af bij de lage stukken. De details vallen meer op, bijvoorbeeld het gouden op het plafond is goed te zien. Alle dingen die hoof zijn zoals de beelden op hoge hoogte zijn duidelijker te zien.

De ruimte lijkt zoveel groter doordat je net 5 meter dichter bij het plafond was. De stellage is wel heel groot waardoor de kerk een beetje weg valt. Je ziet meer stellage dan kerk, daardoor word het nu heel industrieel in plaats van een heilige plek. Vooral de hoogste stukken zijn nu minder goed te zien.



Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude stedelijk museum? Geeft het een extra stimulans om naar binnen te gaan? Geeft het een extra gewicht aan de collectie?

De nieuwe ingang past totaal niet bij het gebouw van het oude stedelijk museum. Misschien geeft het wel een extra stimulans om naar binnen te gaan omdat het meer opvalt dan de oude ingang. Het springt eruit dus misschien zullen meer mensen doorhebben dat het een museum is. De collectie van het Stedelijk Museum was wel moderner dan ik verwacht had, misschien kwam het door de naam of misschien komt het door het gebouw. Ik denk wel dat het uiterlijk van het gebouw meetelt, hoe je denkt dat de collectie zal zijn, maar ik vind de nieuwe ingang totaal niet in de omgeving en bij het gebouw passen. 

Culturele Woensdag 29-09-2010

Het Kröller-Müller Museum heeft een grote beeldentuin met indrukwekkend veel beelden. De bedoeling was dat we 3 beelden uitkiezen om daar meer informatie over te zoeken. Over de drie hieronder wilde ik wel meer weten: 



Carel Visser, Pleinbeeld, 1998

Carel Visser wordt gezien als een van de belangrijkste constructivistische beeldhouwers van Nederland. Zijn latere werk kenmerkt zich door assemblage van een veelheid aan materialen, zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enz. Hij maakt geordende verbindingen met deze zogenaamde grote en soms kleine objets trouvés. Een aantal van zijn werken wordt ook wel vergeleken met een muziek compositie waarbinnen herhaling en variatie een belangrijke rol spelen.










Kenneth Snelson, Needle tower, 1968

Needle Tower (Nederlands: Naaldentoren) is de naam van twee kunstwerken van de Amerikaanse beeldhouwer Kenneth Snelson.
De eerste Needle Tower (1968) staat in het beeldenpark van het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in de Verenigde Staten. Needle Tower II (1969) is aangekocht door het Kröller-Müller Museum in Otterlo en is te bezichtigen in het beeldenpark van dit museum.
Het kunstwerk is een voorbeeld van tensegrity, waarbij druk- en trekkrachten elkaar in evenwicht houden. Recht onder het werk staand en omhoog kijkend heeft het buizenwerk de vorm van een ster.

















Marta Pan, Sculpture flottante, 1960-1961

Met Sculpture flottante (1960-1961), voor het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft zij ook het ontwerp gemaakt voor de vijver, de gazons, de paden en de open plekken, waar de andere beelden zouden worden opgesteld. In de opdracht aan Marta Pan moesten drie elementen met elkaar verbonden worden: museum, tuin en een vijver. Otterlo was haar eerste monumentale werk. Beweging is een essentieel onderdeel binnen het œuvre van Marta Pan. Een andere sculpture flottante heeft een plaats gevonden in het Central Park in New York.


Ook moesten we laten zien dat we er geweest waren doormiddel van een teken in de natuur te zetten. Hieronder de foto:



Komt nog